Tuesday 5 February 2013

Dan bezbednog Interneta - Poveži se i poštuj druge / Safer Internet Day - Connect With Respect







5. februar, ove godine, je dan bezbednog Inerneta. Više o tome možete pročitati na sajtu  www.saferinternetday.org,a ovde prenosimo kako je ovaj dan obeležen u Srbiji i SID 2013 video spotove. 

U Srbiji je održana učenička debata o digitalnom nasilju,kao i  interaktivna radionica inspirisana temom ovogodišnje globalne manifestacije " Poveži se i poštuj druge".
Deca, mladi i njihovi roditelji mogli su tokom čitavog dana da se nadmeću u virtuelnim i tradicionalnim dečijim igrama i da nauče o zaštiti i poštovanju drugih na Internetu, kako i gde da dođu po savet ako imaju neke nedoumice, ili kako da pomognu nekome u svojoj okolini.
U nastavku možete pročitati vest o današnjoj debati, preuzetu sa sajta Unicef Srbija (http://www.unicef.rs/novosti/seruj-osmeh.-lajkuj-ljubav.-hejtuj-hejt.-344.html)


February 5th, this year,  is Safer Internet Day. More on this subject can be found on the website www.saferinternetday.org, and here you can read how is this day marked in Serbia and watch SID 2013 videos.
In Serbia, the students held a debate on digital violence and/or have participated in interactive workshops inspired by the theme of this year's global event "Connect With Respect."Children, young people and their parents have had opportunity to compete in virtual and traditional children's games and learn more about the care and respect for others on the Internet, how and where to come for advice if you have any concerns, or how to help someone in their environment. 

Here you can also read about students' debate on digital violence issue that was held today - source: Unicef Serbia (http://www.unicef.rs/novosti/seruj-osmeh.-lajkuj-ljubav.-hejtuj-hejt.-344.html)

Anul acesta, in data de 5 Februarie se sarbatoreste Safer Internet Day - Ziua Sigurantei pe Internet. Mai multe informatii despre acest subiect pot fi gasite la adresa  www.saferinternetday.org si tot aici puteti citi cum este marcata aceasta zi in Serbia i puteti viziona cateva clipuri SID 2013.
In Serbia, studentii au sustinut o dezbatere despre violenta digitala si/sau au participat la ateliere de lucru interactive inspirate de tema evenimentului mondial "Connect with Respect - Conectati-va cu Respect". Copii, tineri si parintii acestora au avut posibilitatea de a participa la jocuri traditionale si virtuale si cde a invata mai multe despre grija si respectul datorate altora atunci cand navigam pe internet, unde si cum sa ne adresam pentru ajutor atunci cand avem dubii sau semne de intrebare, sau cum sa ajutam pe altii.
La link-ul urmator puteti citi despre dezbaterea studentilor referitoare la violenta digitala; sursa Unicef Serbia (http://www.unicef.rs/novosti/seruj-osmeh.-lajkuj-ljubav.-hejtuj-hejt.-344.html)

Učeničkom debatom o digitalnom nasilju obeležen je Dan bezbednog interneta


Objavljeno: 05.02.2013.
Učeničkom debatom o digitalnom nasilju obeležen je Dan bezbednog interneta
Beograd, 5.februar 2013.     Debatom „Šeruj osmeh, lajkuj ljubav, hejtuj hejt“  40 učenika iz 5 osnovnih i 5 srednjih škola iz  Zrenjanina, Beograda, Kruševca, Jakova i Ljiga obeležili su međunarodni Dan bezbednog interneta. Pokazali su da su svesni svih opasnosti koje ih vrebaju u virtuelnom svetu, ali da na njih često nemaju odgovarajuću reakciju, niti umeju uvek da se zaštite.   Učesnici debate su došli iz škola u kojima je već sprovedno istraživanje u okviru projekta„Zaustavimo digitalno nasilje“ koje realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Jedinica za prevenciju nasilja, UNICEF i kompanija Telenor. Cilj projekta je prevencija zloupotrebe digitalnih medija i podizanje svesti o ulozi i značaju digitalnih medija u savremenim uslovima života.

Učenici su diskutovali o svojim iskustvima i o rezultatima istraživanja i dali svoje preporuke o tome kako se mogu smanjiti rizici na internetu. Svesni su da nasilnik u virtuelnom svetu može ostati anoniman i da čak i neslana šala može prerasti u eksces koji ostavlja trajne posledice.  Iako navode potencijalne opasnosti, učenici priznaju da tek kada sami dožive nasilje na internetu shvate sve njegove razmere. Na sopstvenim primerima svedočili su o tome kakve emotivne traume može izazvati zlonameran postupak na internetu . “Jedan nepromišljen komentar na nečiju fotografiju može da proizvede priču i vređanje čitavih grupa i da ta osoba ostane etiketirana tokom celog školovanja“,  rekla je jedna učenica. Ovo se može prevazići uz podršku prijatelja i porodice, o čemu svedoči i slučaj devojčice protiv koje su, nakon promene škole, drugovi i drugarice iz stare škole pokrenuli pravu hajku na društvenoj mreži .

Razgovorali su i o lakoći sa kojom većina publikuje svoje podatke na društvenim mrežama, što se najčešće manifestuje kroz nekritičko prihvatanje prijateljstava na facebook-u. Istraživanje je pokazalo da u svakom odeljenju bar dva učenika prihvate susret uživo sa osobom koju su pre toga znali samo preko interneta, nekada ne znajući da je u pitanju odrasla osoba.

Učenici su iskreno svedočili da nekada, samo u želji da se zabave, naprave nevolju vršnjacima. „Mislim da svi znaju koje su posledice nasilja na internetu, ali ih zanemaruju u početku i postanemo ih zaista svesni tek kada ih osetimo na svojoj koži. Tada tek vidimo šta mi u stvari činimo drugima“, rekao je jedan od učesnika debate i sugerisao da treba širiti svest o posledicama svakog postupka.

U toku debate prikazana su i tri filma o konkretnim slučajevima digitalnog nasilja, nakon čega su učenici upoređivali viđene scene sa iskustvima iz svojih škola i predlagali rešenja i mere preventive.   Kao i u ostalim vrstama nasilja, važno je smanjiti broj pasivnih posmatrača, jer što je nasilje vidljivije, to je lakše suprotstaviti mu se.

Debata je organizovana u Expo centru kompanije Telenor i u celini je prenošena uživo preko live stream-a, gde je više od 100 učenika iz cele Srbije iskoristila priliku da komentariše i postavlja pitanja.

Tim projekta „Zaustavimo digitalno nasilje“ iskoristiće komentare i sugestije učenika kako bi kreirali dalje programe obuke učenika, nastavnika i roditelja, pre svega onih koji su uključeni u program  „Škola bez nasilja“.   

Kompletnu galeriju slika možete pogledati ovde
ŠERUJ OSMEH. LAJKUJ LJUBAV. HEJTUJ HEJT.
SHARE A LAUGH :-)  LIKE LOVE <3 HATE HATE >:-(



1 comment:

Thank you for reading and commenting, we are waiting for you to come back and visit us soon!