Monday 10 December 2012

"Orasul nostru"- proiect Junior Achievement / Our town- Junior Achievement project


Pentru mine, este o mare satisfacţie să-i văd pe elevii mei cum evoluează!

Mă numesc Cristina Farzikhosroushahi şi sunt profesor de psihopedagogie specială la Şcoala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” din Iaşi. În prezent lucrez cu elevi de clasa a IV a care prezintă diferite grade de deficienţă mintală. Experienţa mea în activitatea cu această categorie de elevi este de 14 ani.
În primul rând, ţin să  mulţumesc companiei LEGO pentru donaţia făcută şcolii noastre. Elevii mei s-au bucurat tare mult când am intrat în clasă cu  cutia cu piese Lego. Şi mai mare le-a fost bucuria când, deschizând cutia, au descoperit o mulţime de punguţe cu piese care le oferea posibilitatea să se joace împreună.
Deşi, aceşti copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, nu au avut ocazia să se joace până acum cu astfel de jocuri, au dovedit ingeniozitate în imaginarea clădirilor şi zonelor unui oraş văzut prin ochii lor de copii. Cu toate că ei au dificultăţi de citire, scriere şi comunicare, copiii s-au dovedit foarte creativi în utilizarea pieselor, chiar şi a celor de dimensiuni foarte mici. Prin joc, copiii au avut ocazia să  însuşească noi cunoştinţe privind comunitatea oraşelor şi să-şi dezvolte abilităţile necesare în integrarea socială. În prezent există încă prejudecăţi legate de copiii cu deficienţă mintală, multe dintre acestea fiind întreţinute de societatea actuală, totuşi aceşti copii sunt dornici să cunoască lucruri noi, să înţeleagă mediul în care trăiesc.
Oraşul construit de ei nu este fantastic ca şi construcţie, dar este extraordinar prin ideile pe care le-au pus în practică. Acest oraş este apropiat de realitatea înconjurătoare: o şcoală spaţioasă în care să înveţe toţi copiii, indiferent că sunt sau nu cu dificultăţi, un aeroport, un parc de joacă cu extratereştri şi maşini fantastice, o secţie de poliţie, un port în care să existe multe nave pentru ca oamenii să poată călători în cele îndepărtate colţuri ale lumii, în afara oraşului, un grajd unde să fie crescuţi cai pentru lecţii de echitaţie.
Copiii au fost încântaţi de sarcina care au avut-o de îndeplinit şi, chiar dacă au fost necesare mai multe ore şi zile de lucru, de multă răbdare, s-au ambiţionatsă-şi ducă la bun sfârşit lucrarea, au învăţat să accepte părerile celorlalţi şi să-şi spună propria opinie.
Este al treilea an de când colaborez cu Junior Achievement şi îmi doresc să continui această colaborare întrucât materialele oferite de dumneavoastră îmi sunt foarte utile în derularea activităţilor extraşcolare. Mulţumim Junior Achievement!

Cu respect,
Prof. Cristina Farzikhosroushahi









 Nota (E. E.: acestea sunt fotografii si impresii ale elevilor si ale doamnei profesoare, in urma desfasurarii activitatilor de construire a unui oras din piese lego, piese oferite de compania LEGO, in cadrul proiectului international "Orasul nostru" implementat cu sprijinul Junior Achievement Romania si cu acordul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

No comments:

Post a Comment

Thank you for reading and commenting, we are waiting for you to come back and visit us soon!